Hvordan du får den gode ide?

Sidste uges blogindlæg handlede om, om en ide nogensinde er original. Vi argumenterede for, at alle kunne have gavn af at dele en ide eller to fremfor at tage patent på de innovative tanker og gode ideer. I denne uge forsætter vi med de gode ideer og kommer med forslag til, hvordan du får dem. For alle kan få de gode ideer. Det kræver blot lidt træning.

Kathrine Mench


Vi er nødt til at tænke ud af boksen! Vi skal tænke mere kreativt! Det handler om at finde på den næste store ide! Mange af os hører dagligt disse sætninger på arbejdspladsen. Innovation er blevet essentielt for mange virksomheders overlevelse. Det er en eftertragtet evne at være i stand til at komme på de gode ideer. Men det er en evne, som skal plejes, trænes og værnes om, for den kommer ikke af sig selv.

Vejen til den gode ide handler om at åbne sit sind, at tænke anderledes og være dedikeret. Du kan bruge forskellige værktøjer til at fremme din idegenerering og kreative evne. Hvad der fungerer godt er individuelt, og din måde vil måske ikke fungere for andre. Vi lærer alle forskelligt og har måske allerede udviklet en proces, som vi mener, er den bedste til at vække vores idegenrering. Er du en af dem, som har brug for nogle værktøjer til at pejle dig i retningen af den gode ide, eller mestrer du allerede evnen til idegenerering og trænger blot til inspiration så læs med her.

Gode råd til hvordan du vækker din idegenerering til live

Lad ideerne parre sig

En ide er ofte noget så simpelt som en kombination af forhenværende elementer. Det vil sige, at en ide oftest udspringer af andre gode ideer, som du tidligere har udviklet, er blevet inspireret af eller bare har set eller hørt om. For at kunne finde på de gode ideer er det derfor vigtigt, at du er i stand til at se relationen mellem ideerne, og hvordan at summen af de forskellige ideer tilsammen kan danne grundlag for den næste gode ide. Med andre ord du skal lade ideerne parre sig med hinanden og blive inspireret til den gode ide.

Skab et miljø som har fokus på spørgsmål

Stil spørgsmål til din verden. Det at stille spørgsmål er en naturlig del af en udvikling. Stil dig selv spørgsmål og omgiv dig også med mennesker, som stiller spørgsmål til dine ideer og tanker. Mennesker som udfordrer dig. Sørger du for at skabe og bevæge dig i et miljø, som har fokus på spørgsmål vil du ofte opleve, at du har nemmere ved at søge efter nye ideer og mere effektive måder at gøre tingene på. Her er en række spørgsmål, som kan være med til at udvikle dig og vække din kreativitet til live og ikke mindst optimere nuværende resultater:

• Hvorfor fungerer det her?
• Hvorfor fungerer det ikke? 
• Hvordan vil du få det til at fungere? 
• Kunne det fungere bedre, hvis det bliver gjort på en anden måde?

Vender du tingene i din hverdag på hovedet, hvad vil der så ske? Måske du fik en ny ide.

Lad dig inspirere

Observer verden omkring dig. Kig i tv, magasiner, bøger, aviser og surf online efter inspiration. Du kan f.eks. blive inspireret af andres ideer eller ved at se på billeder, farver og former. Der er altid ny viden, som bare venter på at kick-starte din hjerne. Du bliver også inspireret og påvirket af dine opgivelser. Bevæger du dig hver dag i dit vanlige miljø, kan det være svært at blive inspireret og finde på gode ideer. Vær derfor opmærksom på at opsøge mennesker og miljøer som tilfører dit liv værdi og humor.

Vær ikke bange for at fejle

Risikoen for at fejle er en del af alle processer. Vi kan ikke finde ud af, om noget vil lykkes, hvis ikke vi prøver. Her er det vigtigt at bevare optimismen trods fejlslagne ideer og forsøg. Du lærer fra fejlene, og du og din ide udvikler sig. Den største fejl, du kan begå, er at du slet ikke prøver.

Lyt først og fremmest til dig selv – dernæst til andre

Vælg hvem du vælger at lytte til med omhu. Feedback er godt, og det er godt at indvie andre i dine tanker og ideer. Men stol på dig selv og dit arbejde. Træf ikke beslutninger udelukkende baseret på andres holdninger og meninger. Der vil altid være kritikkere, som med få ord kan knuse din ide eller dit håb. Lyt derfor til andre når de siger noget, du kan bruge og byg videre på den konstruktive feedback. Men husk at vær tro mod dig selv og din ide.

Vær aktiv

Sind og krop er tæt relateret. Din hjerne arbejder bedst, hvis du er aktiv. Sørg for at holde dig selv i gang. Gå en tur og bevæg dig ud i naturen, hvor du har rig mulighed for at blive inspireret. Er din krop ude af form, vil din hjerne oftest ikke arbejde optimalt.

Vurder om ideen er indsatsen værd

Ikke alle ideer skaber de ønskede resultater. Gør dig overvejelser om det endelige resultat. En ide kan være god, men er den værd at implementere, hvis den ikke skaber det ønskede resultat? En hjælp i denne proces kan være at basere dine valg på viden fremfor antagelser. Lad vær med at gå ud fra at din ide vil virke. Stil dig selv spørgsmålet: Er det noget jeg ved, eller noget jeg tror? Du skal være sikker på, at du ved det, før end du går videre i processen.

Bedøm ikke ideen ud fra dens størrelse

Jo større jo bedre er ikke altid tilfældet. En lille ide kan sagtens være bedre og mere resultatskabende end en stor ide. Det gælder ikke kun ideens størrelse og omfang men også det miljø, som den blev udklækket i. Lad vær med at begrænse dig selv og din kreativitet ved at tænke, at ideer automatisk er bedre, hvis de er blevet inspireret af indflydelsesrige personer og større bureauer og virksomheder. Til sidste er det vigtigt at pointere, at gode ideer er ikke noget, som bare sker. Det kræver arbejde at nå frem til den gode ide. Der er mange, som fejlagtigt tror, at nogle mennesker er født med en kreative evne, imens andre ikke er det. Det er dog sjældent tilfældet. Ligesom med alt andet her i livet handler det om at øve sig. Du skal ligge energi og kræfter i at blive bedre til at udvikle dine kreative evner.